Legend and myths

Ovu nedelju smo u našoj školi posvetili proučavanju mitova i legendi. Kao prvi zadatak izdvojili smo traženje odgovora na pitanje: šta su mitovi i legende i da li postoji razlika između njih? Otkrili smo da su i mitovi i legende priče koje se prenose iz generacije u generaciju, ali da mitovi predstavljaju tradicionalne priče, koje prikazuju ranu istoriju ljudi i njihovu interakciju sa bogovima, pritom objašnjavajući određene društvene fenomene ili nastanak samog društva. Sa druge strane, legende prikazuju priče o istorijskim ličnostima, za koje istorija ne može pouzdano da utvrdi da su zaista postojale.

Kao drugi zadatak izdvojili smo proučavanje najzanimljivijih mitova, koji datiraju iz
vremena antičke Grčke:

1. Mit o minotauru

Ovaj mit otkriva priču o velikom grčkom heroju Tezeju i o njegovoj bici sa minotaurom. Minotaur je mitološko biće koje je polu-bik-polu-čovek. On je sin kraljeve žene Pasifaje i bika. Kralj Minos, žaleći zbog Minotaurove ružnoće, sagradio je na Kritu lavirint za Minotaura iz kog je nemoguće izaći. Minotaur je lutao lavirintom i hranio se grčkim mladićima i devojkama koje su mu slali kao taoce, sve dok ga nije ubio junak Tezej. Tezeju je pomogla Arijadna, koja mu je rekla da se iz lavirinta može izaći na samo jedan način: da se klupko odmotava od početka lavirinta, kako bi se posle lakše pronašao izlaz.

Ako imate vremena, možete da pogledate i crtani film rađen prema ovoj temi:

2. Trojanski konj

Ova čuvena priča kazuje kako su Grci prevarili Trojance i pobedili u trojanskom ratu. Grčka opsada Troje trajala je punih deset godina. Shvativši da nikako ne mogu da osvoje zidine Troje, Grci su osmislili lukavstvo u vidu drvenog šupljeg konja. Konja je sagradio Epej i ispunio ga grčkim ratnicima, koje je predvodio Odisej. Trojanci su prihvatili konja kao simbol mira, ne sluteći da su u njemu kriju grčki ratnici. Troja je osvojena, muškarci su ubijeni, a deca i žene su odvedeni u ropstvo.

trojanski konj 3 2
trojanski konj 4 2

Priča o trojanskom konju predstavljena je i u vidu crtanog filma:

3. Pandorina kutija

Pandorina kutija je prema  grčkoj mitologiji  bila kutija koja je sadržala svo zlo ovoga sveta, a koju je prema legendi, Zevs poslao  Prometeju  za kaznu, jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima. Pandora je bila prva žena poslana ljudima, a bogovi s  Olimpa  darivali su je raznim osobinama. U Pandoru se zaljubio Epimetej i naredio joj da ne otvara kutiju. Međutim, Pandorina radoznalost, kojom ju je darivala boginja Hera, navela ju je da kutiju ipak otvori. Tada su iz nje izašla sve nesreće ovoga sveta, Pandora je uspela da zatvori kutiju pre nego što je iz nje izašla nada, tako da je svet spasila od celokupne nesreće.

pandorina kutija 5 3
pandorina kutija 6 3

Takođe, i mit o Pandorinoj kutiji, možete pogledati: